Työmarkkinoiden jäykistäminen ei ole kenenkään etu

1622831_10152273104277427_1891253253_nDemariopiskelijat (SONK) on vastineessaan Kokoomusopiskelijoiden kannanottoon 9.5. korostanut – aivan oikeutetusti – problematiikkaa, joka liittyy nollatuntisopimuksiin. On selvää, ettei kenenkään intresseihin lukeudu minkäänlainen työntekijän riistäminen epäreiluilla työsopimuksilla. On selvää, että epäoikeudenmukaisuudet tulee kitkeä. Samaan aikaan on kuitenkin todettava demariopiskelijoille, ettei yhtäkään työsopimusta saati -tuntia synny, jos yrityksellä ei ole varaa työllistää. Nollatyösopimukset ovat keskeinen keino yritykselle tarjota työtä joustavasti. Kokoomusopiskelijat toivoo, että myös nuoret demarit näkisivät kerrankin suuren kuvan ja ymmärtäisivät tämän.

SONK on väärillä raiteilla siinä mitä tulee opiskelijoiden asemaan työmarkkinoilla. Toki on totta, että läpi menneen kansalaisaloitteen mukaisesti opiskelijan olisi edelleen mahdollista sopia 18 viikkotuntia alhaisempi työsopimus. Eri asia on se, onko tällainen laki kestävällä pohjalla.

Kysymys on ennen kaikkea työmarkkinoiden jäykistämisestä ja kohtaanto-ongelman kasvattamisesta, eikä yrittäjien väitetystä järjestelmällisestä työntekijöiden riistämisen sallimisesta. Tuntuu hullulta, että valtio sijoittaa entistä enemmän rahaa työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamisen kehittämiseksi, mutta tämän jälkeen sääntelyllä vaikeuttaa työllisyyden kasvamista, mikä olisi suoranaista hölmöläisten peiton jatkamista.

Kuvitellaan tilanne todellisesta elämästä: yrittäjällä on tarjota työtä yrityksessään 0-16 tuntia viikossa. Tämä ei riitä kansalaisaloitteen vaatimuksiin. Olemmeko siis äkillisesti tilanteessa, jossa yrittäjä on pakotettu joko jättämään työllistäminen tai etsimään henkilön, joka on lain mukaan oikeutettu ottamaan vastaan tällaisen työn? Yrittäjällä ei ole oikeutta tarjota nollatuntisopimusta erityisesti opiskelijalle. Kuinka opiskelija tässä tapauksessa voi tehdä asiasta aloitteen, jos ei edes tiedä, että töitä on tarjolla? Kansalaisaloitteen myötä työnantajan on vain toivottava, että opiskelija lähettää avoimen työhakemuksen, jossa selkeästi ilmaisee haluavansa solmia nollatyösopimuksen.

Kokoomusopiskelijoiden näkemyksen mukaan vasemmisto pyrkii kääntämään nollatyösopimukseen liittyvät argumentit päälaelleen. Kokoomusopiskelijat toivoo, ettei SONKin tavoitteena ole suinkaan tarkoitus jäykistää yskiviä työmarkkinoita entisestään tilanteessa, jossa Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa luoda yhtään lisää esteitä työllistämiselle. Mitä tapahtuukaan tilanteessa, jossa töitä olisi tarjolla satunnaisesti vain 10 tunniksi viikossa, mutta työntekijän vaatimuksesta viikkotuntiaikaa pidennetään 18 tuntiin?

Kokoomusopiskelijoiden mielestä kansalaisaloitteen kannattajien vaatimukset minimityöajan osalta ovat yleisen logiikan vastaisia. Palkkaa pitäisi maksaa tuotetusta lisäarvosta, eikä sitä synny sääntelyllä. Töitä kun ei yksinkertaisesti vain pakottamalla synny. Nollatyösopimuksiin liittyy ongelmia, mutta niitä korjataan kehittämällä ensisijaisesti sosiaaliturvajärjestelmäämme. Yksi keino voisi olla se, että työntekijä on oikeutettu irtisanomaan nollatyösopimuksen joutumatta karenssiajalle, jos työtunteja ei ole tarjolla riittävästi.

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden sääntömääräinen liittokokous Tampereelle
Seuraava artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden Korpilampi -Seminaari